top of page
Zoeken

SUMMIT OUTCOME

PRETORIA NIEUWS / 6 SEPTEMBER 2019, 08:31 AM / MATLHATSI DIBAKWANEKinderen doen het beter in gezinnen dan in instellingen.Foto: Hope and Homes for Children


Het ministerie van Sociale Ontwikkeling stimuleert het opvoeden van kinderen in formele gezinsstructuren in plaats van in instellingen. Dit was de boodschap gisteren tijdens de derde en laatste dag van een top van One Child One Family: Hope and Homes for Children South Africa.


Het evenement was gericht op kinderen die in zorgcentra in Gauteng werden geplaatst en had als thema "Laten we allemaal kinderen beschermen om Zuid-Afrika vooruit te helpen".


Adjunct-directeur-generaal van de afdeling Onkemetse Kabasia zei dat opgroeiende kinderen goede gezinsstructuren nodig hebben. Hij zei dat het plaatsen van kinderen in instellingen voor langere tijd, in plaats van ze in pleeggezinnen te plaatsen, hen negatief beïnvloedde. Kabasia zei dat ze moeite hadden om contact te maken. Hij zei dat instellingen een laatste redmiddel zouden moeten zijn.


“Als deïnstitutionalisering niet correct wordt geïmplementeerd, heeft dit een negatieve invloed op het welzijn van kinderen. We moeten de gemiddelde verblijfsduur gedurende een bepaalde periode verminderen",zei Kabasia.


Hope and Homes for Children bestaat al 18 jaar en heeft via zijn vrijwilligersnetwerk duizenden kinderen in kwetsbare huishoudens geholpen toegang te krijgen tot gezondheids-, onderwijs- en welzijnsvoorzieningen. De top was bedoeld om de samenleving aan te moedigen de afhankelijkheid van plaatsing in instellingen te stoppen.


Het afdelingshoofd, Thembeni Mhlongo, zei: "We moeten de krachten van de verschillende instanties bundelen om een ​​oplossing te bieden die de denkwijze van mensen zal veranderen. We zijn sterk afhankelijk van institutionele zorg, wat aangeeft dat het kinderbeschermingssysteem, ondanks de positieve en geavanceerde wetgeving, sterk geïnstitutionaliseerd is. "


Sprekers zeiden ook dat ze minder afhankelijk zouden moeten zijn van instellingen en wezen erop dat veel kinderen te lang in weeshuizen verbleven van twee tot wel tien jaar.


Shamien Rungunadan van Hopes and Homes zei dat de zorgverleners bij het plaatsen van een kind in noodopvang moeten worden getraind en gescreend. "De plaatsing van een kind moet binnen de woon- of leefgemeenschap gebeuren en moet in het belang zijn van het kind."


Hope and Homes for Children is een internationale organisatie opgericht door Mark en Caroline Cook en loopt voorop in een wereldwijde beweging om de institutionele zorg voor kinderen te elimineren.
Comments


bottom of page